Återupptäcka bortglömda fynd

För 75 år sedan grävdes Gräfsnäs slottsruin ut. 1935-37 genomfördes åtgärder för att säkra och skapa en uppfattning om slottets historia. Bland annat gjordes omfattande utgrävningar och tiotusentals föremål togs tillvara.

Men det är en sanning med modifikation. Sakerna togs aldrig tillvara på ett tillfredsställande sätt. De lämnades i ruinen utan kontroll och miljön för det arkeologiska materialet är fel. Som en del i projekt Greve Gomer som vill påvisa förbindelsen mellan Loholmen och Gräfsnäs gäller det också att rädda det material som finns som kan visa på förbindelsen mellan platserna. Kanske nyckeln finns just i det Nordöstra tornet?

Jag vill påstå att få förmånen att gå igenom fyndmaterialet från utgrävningarna är minst lika spännande som att varit med när sakerna togs upp för 75 år sedan. Tänk om stenarna kunde kommunicera med oss – vad har hänt innanför dessa väggar? Och visst kommunicerar stenarna med oss – under de arbetsdagar vi haft så har diskussionerna dragit iväg och olika stenar som visat sig särskilt intressanta har skapat samtal och spekulationer.

För att få en uppfattning om vad man tog tillvara på så har vi påbörjat 15 lastpallar med material med mellan två och tre pallkragar på varje pall. En noggrann sortering sker där vi samtidigt initierat arbetet med fotografering och digitalisering av allt fyndmaterial.

Mycket arbete återstår…

This entry was posted in Genomfört. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>