Skararesan 13 mars

I greve Gomers anda genomfördes en projektresa till Skara där Västergötlands Museum höll öppet hus i sina magasin samt en ordinarie utställning från medeltiden med föremål som Gotlands bronsskjöldar och diverse föremål från kläder till liljestenar.
Vi fick ett otroligt gott bemötande från personalen som gjorde vad dom kunde för att tillgodose våra frågor samt att dom tog till sig av våra erfarenheter och vad vi sysslade med i vårt projekt i samarbete med Lödöse museum för att finna klarhet hur det var på Loholmen och i Gräfsnäs under 1100 talet och fram till våra dagar.
Vi fick vandra fritt i deras magasin och beundra alla föremål som samlats in till museet.
Där fanns det mesta av underbara saker, från spatserkäppar till tillverknings utrustning som t.ex. separatorer, limbänk, spinnrockar, jordbruksredskap.
Dom hade mängder av husgeråd, allt ifrån silar till trätallrikar.
Vi är välkomna tillbaka för att titta speciellt föremål som skickades till Skara på 30 talet efter utgrävningar vi Gräfsnäs slott.
Nedan några foton på bl. Annat sk. varglappar som skänkts till museet från en och samma plats (Gäsene) . Vi räknade till ca 1000 lappar. Varglappar användes för att avgränsa längre områden när man drev efter varg.
En sådan varglapp såldes på auktion i Stockholm förra året för 40.000 sek.

Vi som åkte denna gång var
Tommy Fröberg
Evy Hallnor
Lars Persson
Rigmor Zakrisson
och jag vid pennan Lasse Johansson

This entry was posted in Genomfört. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>