Ås kloster i nytt ljus – föreläsning i slottsruinen 12 april

Ett helt kloster med stora sten- och tegelbyggnader har under medeltiden legat i Ås ca 15 km norr om Varberg. Men för två år sedan visste man inte mer än ungefärligt var detta cistercienserkloster har legat. Nu har hemligheterna avslöjats!

Nu vet vi genom utgrävningar, markradarundersökningar och laserskanning med helikopter var kyrkan och huvud­byggnaderna varit placerade. Vi kan också ana var färskvattenledningarna gått, var man bränt sitt tegel och var någonstans färjan som klostret hade hand om hade sin överfart.

Christer Andersson och Lennart Eliasson har varit de drivande för att skapa denna nya kunskap kring Hallands äldsta kloster (grundat 1194) och det enda som legat på landsbygden. De arkeologiska undersökningarna genomfördes av Kulturmiljö Halland med antikvarie Lena Bjuggner som grävningsledare.

Christer Andersson, projektledare och pensionerad radioastronom – kommer och berättar om utgrävningarna och hur de kom till stånd. Likheterna är många med vårt projekt där vi förhoppningsvis kommer få tips och trix hur vi kan fortsätta på Loholmen i framtiden. En studieresa för att titta på utställningen om utgrävningen planeras och diskuteras på plats.

Tid: 12 aprik kl 18-21
Plats: Gräfsnäs slottsruin

This entry was posted in Kommande. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>