Nyhetsbrev 1

Nytt från Loholmen (Loo-Loholmen-Gräfsnäs) och Greve Gomerprojektet

Marinarkeologisk undersökning på Loholmen
Nästa vecka (v 32) kommer delar av botten av Loholmen att undersökas av marinarkeologer som en del i projekt Greve Gomer att anlägga bryggor för att öka tillgängligheten till ön. Samtidigt kommer brofundamenten att kartläggas med sonar. Undersökningen genomförs under två dagar (planerat tisdag och onsdag 10-11/8). Tisdagen kommer att ägnas åt sonarundersökning och onsdagen åt dykning. Det kommer att finnas möjlighet att ta sig ut till Loholmen och följa arbetet på plats. Mer info om tider kommer inom kort. Vänligen respektera att gården Holmängen på fastlandet är privat så parkera vid hembygdsgården Ruus och promenera några hundra meter väster ut så är det skyltat ner till bryggan.
Markradarundersökning Loholmen och Loo
Under kommande vecka är även en markradarundersökning planerad på Loholmen och vid Loo för att undersöka om det finns några lämningar under jord som går att detektera med markradar. På Loholmen kommer ruinområdet att undersökas och vid Loo kommer platsen där det finns uppgifter om att en storgård och kyrka funnits att undersökas.
Loholmendagen 21 augusti
Lördagen den 21 augusti är det hembygdsdag och Loholmendag. Kl 13 börjar hembygdsdagen i Ruus och övergår kl 14 till att bli Loholmendagen. Programmet för Loholmendagen börjar med en genomgång av undersökningsresultaten från dykningar och markradar i hembygdsladan kl 14. Därefter finns det möjlighet att ta sig ut till Loholmen med båt där mer information om projekt Greve Gomer kommer att ges.
Greve Gomerprojektet
Under drygt 2 år genomförs ett eu-projekt i Antenbygden. Målet är att skapa nya samarbeten och öka intresset för det lokala kulturarvet. Fokus för projektet är att undersöka och visa kopplingen mellan Loo-Loholmen-Gräfsnäs. Under projekttiden kommer bland annat bryggor byggas på flera ställen för att knyta ihop sjön och göra exempelvis Loholmen mer tillgänglig.
Nyhetsbrevet
Detta är det första nyhetsbrevet och kommer att utvecklas under projektets gång. Det kommer under projekttiden att informeras om små och stora framsteg med projekt Greve Gomer och det som kommer fram om Loholmen (och Loo & Gräfsnäs). Du som får detta mail har anmält ditt intresse eller kommit med av bara farten. Vidarebefordra det gärna och be intresserade att anmäla sig på nyhetsbrev@loholmen.se – skulle så vara fallet att du inte längre vill ha information så meddela detta på samma adress. Planerade fördjupningar kommer att ges om undersökningarna som nu görs vid Loholmen men även de som nyligen gjorts vid Gräfsnäs. Inventering att fyndmateriel från 1930-talet har påbörjats i Gräfsnäs med bland annat digitalisering av fynden – däribland en del från provgrävningar ute på Loholmen. Hoppas detta ger en liten aptitretare inför framtiden!
Erik Samuelsson
Är det som sitter bakom tangentbordet. Jag är utbildad bebyggelseantikvarie och projektledare. Har några kurser i arkeologi. Min uppgift är att försöka samordna projekt Greve Gomer under projekttiden och arbetar deltid 50% med detta. Jag ser fram emot några hektiska och intressanta år. All uppmuntran och erbjudanden om hjälp tas tacksamt emot och jag återkommer med återkoppling framöver med det som kommit.
Avslutningsvis vill jag särskilt lyfta fram de personer som vid flera tillfällen varit ute och röjt på Loholmen och tagit hand om de första bryggorna. Utan detta arbete hade vi inte klarat det som nu är på gång!
Erik Samuelsson, projektledare Greve Gomer
Mobil: 0732-038981
Detta nyhetsbrev har 32 prenumeranter.

This entry was posted in Nyhetsbrev. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>