Nyhetsbrev 2

Nytt från Loholmen (Loo-Loholmen-Gräfsnäs) och Greve Gomerprojektet

Marinarkeologisk undersökning på Loholmen
Vi har haft två fantastiska dagar ute på Loholmen där vi fått fram mycket information. Undersökningarna gjordes under tisdag och onsdag där första dagen gick åt att kartera botten och brofundamenten till fastlandet med sonar. Som är pärlband uppenbarade sig fundamenten på datorskärmen som var kopplad till utrustningen. Onsdagen låg fokus på att undersöka botten kring platsen där framtida brygga ska placeras. Vid den första översiktliga undersökningen hittades delar av ett krus, kanske från 1300-talet. Det är nu omhändertaget och kommer förhoppningsvis att kunna visas upp i framtiden. På platsen för bryggan hittades dock ingenting vilket gör att vi kan gå vidare med denna del av projektet att anlägga en brygga. Under dagen fick vi besök av ledande kommunpolitiker som passade på att informera sig om projektet. En preliminär rapport presenteras om två veckor.
Markradarundersökning Loholmen och Loo
Denna undersökning skulle ha genomförts samtidigt men utrustningen ”satt fast” på ett annat jobb som dragit ut på tiden. Troligtvis kommer undersökningen istället genomföras vecka 35.
Hembygdsdag i Ruus (med Loholmenaktiviteter) 21 augusti
Lördagen den 21 augusti är det hembygdsdag i Ruus som anordnas av Långareds Hembygdsförening. Föreningen är en av initiativtagarna till projekt Greve Gomer och samtidigt med hembygdsdagen pågår olika Loholmenaktiviteter. Kl 13 börjar hembygdsdagen i Ruus och kl 14 presenteras undersökningsresultaten från dykningarna och sonarundersökningen i hembygdsladan kl 14. Därefter finns det möjlighet att ta sig ut till Loholmen med båt där mer information om projekt Greve Gomer kommer att ges.
Bilderna
På bilderna syns vår nyinköpta flytbrygga som tjänade som dykplattform under dagarna.
Staffan von Arbin från Bohusläns museum förevisar ett krus som hittades under dagen.
På besök kom politiker ur kommunstyrelsen (Stefan Svensson, Kristina Grapenholm, Daniel Filipsson och Bo Lundbladh) för att informera sig hur projektet fortgår.
Nyhetsbrevet
Detta är det andra nyhetsbrevet och kommer att utvecklas under projektets gång. Det kommer under projekttiden att informeras om små och stora framsteg med projekt Greve Gomer och det som kommer fram om Loholmen (och Loo & Gräfsnäs). Du som får detta mail har anmält ditt intresse eller kommit med av bara farten. Vidarebefordra det gärna och be intresserade att anmäla sig på nyhetsbrev@loholmen.se – skulle så vara fallet att du inte längre vill ha information så meddela detta på samma adress. Planerade fördjupningar kommer att ges om undersökningarna som nu görs vid Loholmen men även de som nyligen gjorts vid Gräfsnäs. Inventering att fyndmateriel från 1930-talet har påbörjats i Gräfsnäs med bland annat digitalisering av fynden – däribland en del från provgrävningar ute på Loholmen. Tidigare nyhetsbrev kommer att läggas upp på en hemsida så har ni som missat nått tidigare brev får hålla er till tåls.
Erik Samuelsson, projektledare Greve Gomer
Mobil: 0732-038981
Detta nyhetsbrev har 45 prenumeranter.
This entry was posted in Nyhetsbrev. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>